Chleb ziołowy
Od kiedy mieszkam w Polsce chleb i inne pieczywa stały się częstym elementem moich dań. Jednak szczerze mówiąc pierwszy raz próbowałam zrobić chleb z ziołami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Chleb jest pyszny, aromatyczny i właściwie daje wiele możliwości dodawania różnych ulubionych ziół. Zapraszam do eksperymentowania z dodatkiem ziół i proporcją 🙂
Składniki:
400 g mąki
20 g drożdży
200 ml mleka ciepłego
50 g masła rozpuszczonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
żółtko roztrzepane do posmarowania
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
1-2 łyżki oleju
mąka do posypania
Przygotowanie:
Mleko dokładnie wymieszaj z cukrem i drożdżami. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Do mąki dodaj sól, rozpuszczone masło i zaczyn z drożdży. Ugniataj ciasto przez 5-6 minut, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i obsyp mąką. Do ciasta dodaj zioła i zagniataj tak, by zioła dostały się do środka ciasta. Włóż ciasto do wcześniej przygotowanej formy, rozprowadź równomiernie by chleb był równy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym jak ciasto wyrośnie delikatnie wysmaruj chleb roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 45 minut.
Smacznego!