Jedna z prostszych zapiekanek, ale za to jedna z najsmaczniejszych. Można powiedzieć, że jest to wersja na ciepło przepysznej sałatki gyros. Składniki świetnie do siebie pasują, sos nachodzi na wszystkie elementy dania, a lekko chrupiący ser jest jak wisienka na torcie, po prostu nieziemska zapiekanka 🙂

Składniki:

350 g makaronu świderki ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
400 g piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki przyprawy gyros
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
1 mała puszka kukurydzy (160 g)
1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
3 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
200 g startego sera mozzarella
olej do smażenia
mała kapusta pekińska poszatkowana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wymieszaj kurczaka z przyprawą gyros i wstaw do lodówki na 30 minut, aby składniki się połączyły. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Podsmaż cebulę na szklany kolor. Dodaj kurczaka i usmaż na złoty kolor. Wymieszaj paprykę, ogórki konserwowe i kukurydzę w misce. W innym naczyniu wymieszaj ketchup z majonezem. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i wsyp do tego naczynia ugotowany makaron. Wysmaruj równomiernie połową sosu ketchupowego z majonezem. Kolejną warstwą będzie usmażony kurczak. Na wierzch daj wymieszane warzywa. Wysmaruj równomiernie pozostałym sosem i całość posyp serem. Piecz w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Podawaj z kapustą:)

Smacznego!

papryka, masło, zapiekanka, ser, kurczak, kapusta pekińska, kukurydza, proste przepisy, gyros, ketchup, majonez, olej, cebula, makaron, pieprz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 7 =