Jest to bardzo popularna w Polsce sałatka, choć ciężko powiedzieć, kiedy dokładnie stała się tak modna. Mój mąż mówił, że pierwszy raz jadł tę sałatkę jakoś 15 lat temu i od tego czasu bardzo często gościła jako potrawa na różne okazje. Sałatka ta jest najczęściej podawana w szklanym naczyniu, aby pokazać warstwy poszczególnych składników. Przygotowanie jest bardzo proste, a sałatka jest przepyszna, a do tego naprawdę fajnie się prezentuje 🙂

Składniki:

2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
2 łyżki przyprawy gyros
1 średnia czerwona cebula pokrojona w paski
1 mały ogórek pokrojony w kostkę
1 puszka kukurydzy odsączonej
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
3 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
1 pomidor malinowy pokrojony w kostkę
5 łyżek majonezu
5 łyżek ketchupu
1 mała kapusta pekińska poszatkowana
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kurczaka wymieszaj z przyprawą gyros i odstaw na pół godziny. Ketchup z majonezem dokładnie wymieszaj. Usmaż kurczaka partiami i pozostaw do ostygnięcia. Przenieś kurczaka do naczynia, w której ułożysz sałatkę. Daj na kurczaka połowę sosu ketchupowo majonezowego. Stwórz warstwy ze wszystkich warzyw i na koniec dodaj resztę sosu. Posyp całość poszatkowaną kapustą.

Smacznego!

papryka, kurczak, kapusta pekińska, kukurydza, ogórek, proste przepisy, gyros, ketchup, majonez, olej, cebula, ogórek kiszony, sałatka, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 ⁄ 12 =