Sezon warzywny właśnie trwa, więc grzechem byłoby nie wykorzystać świeżych warzyw. Szparagi są świetne zarówno dla małych dzieci, jak i dla dorosłych, są zdrowe, zawierają dużo witamin, dlatego świetnie komponują się z innymi popularnymi składnikami jak kurczak i makaron. Aromatyczna zapiekanka na pewno każdy polubi 🙂

Składniki:

500 g zielonych szparagów
500 g piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę
120 g kukurydzy konserwowej
300 g makaronu, na przykład świderki
1 pęczek koperku posiekany
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki kurkumy
60 g żółtego sera startego

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi oczyść z niejadalnej końcówki, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w wodzie przez około 5 minut. Kurczaka oprósz dokładnie słodką papryką i kurkumą i obsmaż z każdej strony. Jeśli z kurczaka wydobywa się woda to ją usuń. Makaron, szparagi, usmażonego kurczaka i kukurydzę włóż do dużej miski. Teraz przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż razem aż składniki się połączą. Zalej mlekiem i zagotuj, sos się zagęści. Dodaj gałkę, pieprz i sól i dokładnie wymieszaj. Wyłącz ogień pod rondelkiem. Dodaj połowę posiekanego kopru i dokładnie wymieszaj. ¾ sosu wlej do miski z makaronem, szparagami, kukurydzą i mięsem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia natłuść masłem. Przenieś zawartość miski do formy. Polej zapiekankę pozostałym sosem i oprósz serem z wierzchu (możesz też zrobić wersję bez sera). Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (termoobieg) na około 30 minut, aż ser uzyska ładny, brązowy kolor. Zapiekankę podawaj razem z pozostałym posiekanym koperkiem, możesz obsypać nim zapiekankę, ja dałam na oddzielny talerz by każdy mógł osobno zadecydować, czy chce więcej kopru 🙂

Smacznego!

szparagi, masło, zapiekanka, ser, kurczak, kukurydza, koperek, makaron

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
38 ⁄ 19 =