Makaron świderki z klopsikami w sosie pomidorowym
Klopsiki, makaron i sos pomidorowy to idealne połączenie. Proste danie, proste składniki, a smak nieziemski. Danie świetnie prezentuje się na talerzu, sos pomidorowy idealnie współgra z klopsikami, makaron z serem uzupełnia to danie, a świeża bazylia dodaje wspaniałego smaku. Proste danie, świetna prezentacja, super smak 🙂
Składniki:
300 g makaronu świderki
500 g mięsa mielonego wieprzowego (na przykład z łopatki)
1 cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku posiekane
1 duże jajko
3 łyżki bułki tartej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
½ l bulionu drobiowego lub innego bulionu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka liści bazyli
40 g startego sera parmezan
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużej misce wymieszać mięso mielone,, połowę posiekanej cebuli, połowę posiekanego czosnku, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Uformuj małe klopsiki mniejsze niż piłka do ping-ponga. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż klopsiki partiami na złoty kolor, po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni podsmaż pozostałą cebulę i czosnek w niewielkiej ilości tłuszczu ze smażenia klopsików. Gotuj, aż cebula będzie szklista i miękka. Zalej bulionem, dodaj pomidory z puszki, słodką paprykę i zioła prowansalskie, wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż klopsiki do sosu. Duś bez przykrycia na małym ogniu przez około 20 minut. Na koniec dopraw do smaku przyprawami z przepisu. Podawaj z ugotowanym makaronem, startym parmezanem i udekoruj liśćmi bazylii. 🙂
Smacznego!