Makaron w węgierskim sosie
Jedno z moich ulubionych dań makaronowych zaraz po kremowej carbonarze. Przygotowanie jest niezwykle proste, szybkie, a danie wychodzi po prostu genialne. Świetny, paprykowo – pomidorowy sos raz z wyrazistą, wędzoną kiełbasą tworzą idealną kompozycję smakową. Łatwo, szybko i pysznie! 🙂
Składniki:
250 g makaronu świderki ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
150 g kiełbasy węgierskiej paprykowej pokrojonej w kostkę
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400g)
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
ostra papryka (opcjonalnie)
olej do smażenia
starty parmezan na wierzch
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z kiełbasą. Następnie dodaj czosnek, paprykę oraz słodką paprykę, całość wymieszaj i chwilę smaż razem. Dodaj pomidory razem z zalewą, cukier, szczyptę soli i ¼ łyżeczki pieprzu, duś razem przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj makaron i całość dokładnie wymieszaj, aby makaron był pokryty sosem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem ze startym parmezanem.
Smacznego!