Egg Pie to słodkie ciasto filipińskie z kremowym nadzieniem jajecznym i charakterystycznym, brązowym wierzchem stworzonym z białek jaj. Wykonany jest z mąki, cukru, mleka, masła i jajek. Podaje się go głównie podczas meriendy lub popołudniowej przekąski. Ciasta jajeczne są powszechnie sprzedawane w piekarniach, ale dlaczego nie spróbować ich w domu? Dzięki temu prostemu przepisowi będziesz mieć obfitą, pyszną i kremową przekąskę dla całej rodziny 🙂

Składniki:

Kruche ciasto:

150 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2-4 łyżki lodowatej wody

Kremowe nadzienie jajeczne:

3 duże jajka
1 duże jajko z rozdzielonym żółtkiem od białka
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
100 g śmietanki 36%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Mąkę przesiej razem z cukrem pudrem i ułóż na blacie. Dodaj sól i masło. Posiekaj masło nożem. Dodaj po łyżce wody, cały czas siekając, aby połączyć składniki ze sobą. Ciasto wyrabiaj krótką chwilę, aby uformować kulę. Owiń kulkę ciasta folią spożywczą i wstaw do lodówki na 40-50 minut. Umieść kulkę ciasta na posypanym mąką blatem i rozwałkuj na okrągły płaski arkusz. Ułóż ciasto na foremce o średnicy 26 cm. Odetnij nadmiar ciasta. Nakłuj ciasto widelcem i ponownie wstaw do lodówki na kolejne 20 minut.

Nadzienie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C. W dużej misce wymieszaj 3 jajka i oddzielone żółtko. Powoli dodawaj mleko skondensowane słodzone podczas ubijania. Dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj ubijanie, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj niesłodzone mleko skondensowane , śmietankę i wymieszaj je razem by wszystko ładnie się połączyło. W innej misce ubij białka na sztywną pianę. Do wcześniej przygotowanej masy dodać ubite białka. Dzięki temu po upieczeniu ciasto jajeczne będzie miało brązowy kolor. Wylej nadzienie na wcześniej przygotowane surowe schłodzone kruche ciasto i piecz przez 15 minut. Obniż temperaturę piekarnika do 150°C i kontynuuj pieczenie przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź przez 10-15 minut. Podawaj z kawą lub herbatą 🙂

Smacznego!

masło, krem, kremowy, jajko, mąka, mleko, piekarnik, sól, cukier, śmietanka, wanilia, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 6 =