Powoli kończy się w Polsce sezon na dynię, dlatego rzutem na taśmę przestawiam Wam ostatni w tym roku przepis na wykorzystanie tego niezwykle smacznego warzywa. Tarta dyniowa to świetny sposób na słodką i kremową przekąskę z chrupiącym ciastem o cudownym dyniowym smaku. Świetny dodatek do kawy lub herbaty, albo jako zwykła przekąska 🙂

Składniki:

Kruche ciasto:

2 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
12 łyżki masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę około 1,5 cm
¼ szklanki zimnej wody

Dyniowe nadzienie:

1 puszka lub 1 ¾ szklanki puree z dyni, użyłam domowego
½ szklanki cukru
½ szklanki brązowego cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonych goździków
⅛ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 duże jajka
1 ¼ szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

W dużej misce dodaj mąkę, sól i cukier, wymieszaj do połączenia. Do mieszanki dodaj pokrojone zimne kawałki masła, wymieszaj i obtocz. Użyj palców lub krajalnicy do ciasta, aby pokroić masło z mąką na kawałki wielkości grochu. Za pomocą gumowej szpatułki wymieszać, aż ciasto będzie lekko lepkie i sklei się. Jeśli mieszanina wydaje się sucha, dodaj po jednej łyżce wody i uformuj ciasto (aż do zużycia całej wody ze składników). Uformować kulę ciasta, włożyć do folii spożywczej i spłaszczyć w krążek. Wstaw do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia. Na lekko posypanym mąką blacie rozwałkuj kulkę ciasta na około 30 centymetrowy okrąg i około ½ cm grubości. Włóż ciasto do głębokiego naczynia do ciasta o średnicy 24 cm. Przytnij wystające ciasto do 3 cm i złóż pod sobą. Udekoruj brzegi według uznania i schłodź ciasto do twardości, około 30 minut. Nadmiar ciasta możesz wykorzystać do stworzenia dekoracji na wierzch tortu, smarując je wcześniej mieszanką roztrzepanego jajka i mleka. Piecz ciasto w 180°C przez 10-12 minut, aż się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Dyniowe nadzienie:

W małej misce wymieszać cukier, mąkę, cynamon, sól, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, pieprz. Ubij jajka w dużej misce. Wymieszaj mieszankę dyni i cukru z przyprawami. Stopniowo dodawaj mleko zagęszczone. Wlej nadzienie do gotowego ciasta. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 40 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek będzie czysta. Schłodź na ruszcie przez 2 godziny. Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce.

Smacznego!

brązowy cukier, masło, cynamon, clove, jajko, mąka, imbir, mleko, gałka muszkatołowa, pieprz, dynia, sól, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 ⁄ 6 =