Sosy to świetne uzupełnienie dań zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Słodko kwaskowaty sos żurawinowy świetnie sprawdza się jako dodatek ciemnego mięsa kaczki, ale także idealnie smakuje z innymi mięsami 🙂

Składniki:

150 ml wody
4 łyżki syropu malinowego
6 łyżek suszonej żurawiny
1 łyżeczka cukru brązowego
sok z jednej pomarańczy
sok z pół cytryny
szczypta cynamonu

Przygotowanie:

W małym rondelku zagotuj wodę i dodaj żurawinę i cukier. Gotuj przez 10 minut. Dodaj cynamon, sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz syrop malinowy i gotuj przez 2 minuty. Całość przelej do blendera i zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej syropu malinowego lub soku z cytryny do smaku. Gotowe 🙂

Smacznego!

brązowy cukier, cynamon, żurawina, proste przepisy, szybki przepis, sok z cytryny, cytryna, pomarańcza, maliny, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 × 25 =