Zupa koperkowa z pulpetami
Świetna i niezwykle aromatyczna zupa idealne na chłodne dni, jak i na te cieplejsze. Koperek świetnie pasuje jako dodatek do zupy, marchewka i ziemniaki świetnie podkreślają smak i tworzą sycące danie, a pulpety są delikatne, kapitalnie komponują się z tym daniem 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 marchewka obrana i starta na drobnych oczkach
350 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
1 mała żółta cebula pokrojona w kostkę
1 mała czerwona cebula zblendowana
½ bułki
pół szklanki mleka
4 łyżki posiekanego kopru
1 duże jajko
1 ½ łyżki masła
1 litr bulionu drobiowego lub rosołu z wczoraj
200 ml śmietanki 30%
szczypta kurkumy
mąka do obtoczenia pulpetów
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę zamocz w mleku na 10 minut. Po tym czasie wyciśnij i wrzuć do miski. W tej misce dokładnie wymieszaj bułkę, mięso mielone, czerwoną cebulę, 1 łyżkę posiekanego kopru, obfitą szczyptę pieprzu, mała szczyptę soli i jajko. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Uformuj kulkę z mięsa, obtocz w mące i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Obsmaż mięso z dwóch stron na złoty kolor (na tym etapie mięso nie musi być usmażone w środku). Powtarzaj czynność aż do wyczerpania mięsa. Podsmażone pulpety ułóż na talerzu z ręcznikiem papierowym i odstaw na bok. W garnku roztop masło i lekko podduś cebulę na małym ogniu, by uzyskała szklany kolor. Dodaj ziemniaki, marchewkę, sól, pieprz i kurkumę. Wymieszaj i smaż około 5 minut. Całość zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj do garnka pulpety, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj resztę koperku i gotuj przez 2 minuty. 10 łyżek wywaru z zupy wymieszaj ze śmietanką. Zupę ściągnij z ognia i dodaj śmietankę wymieszaną z wywarem, całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!