Kremowa zapiekanka z krewetkami
Zapiekanki to świetny sposób na pyszne, szybkie i wykorzystujące ostatnie składniki w lodówce danie. Robiłam już różne zapiekanki z mięsem mielonym, z kurczakiem, czy też z pieczarkami ale pierwszy raz zrobiłam ją z krewetkami, a jaki był efekt? Zapiekanka z krewetkami z kremowym sosem z nutą ziół prowansalskich jest po prostu genialna. Jeśli uwielbiasz krewetki to ta zapiekanka jest na pewno dla Ciebie 🙂
Składniki:
2 średnie cebule pokrojone w kostkę
450 g mrożonych krewetek oczyszczonych z głów, pancerza i jelita
350 g ugotowanego makaronu
1 mała papryka pokrojona w kostkę
8 pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
200 g śmietany 18%
3 duże jajka
1 łyżka ziół prowalsanskich
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
garść szczypiorku posiekanego
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw na bok. Oliwę na małym ogniu podgrzej na patelni i dodaj cebulę. Smaż około 5 minut, aż się zeszkli i dodaj czosnek z krewetkami. Smaż razem przez około 7 minut, aż krewetki zmienią kolor. Dodaj paprykę i pomidory, dopraw solą i pieprzem i smaż razem kilka minut. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, śmietanę, zioła prowansalskie ze sporą ilością pieprzu i soli. Kremową mieszankę dokładnie wymieszaj z makaronem, a potem z mieszanką krewetkową z patelni. Całość przelej do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w temperaturze 160°C (termoobieg) przez około 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp całość szczypiorkiem i podawaj, póki ciepłe 🙂
Smacznego!