Przepyszne jesienne ciasto czekoladowe na bazie puree z dyni. Deser pachnie cudownie, sezonowymi warzywami, mix czekoladowego i dyniowego ciasta świetnie do siebie pasują, a do tego świetnie wyrastają i stają się puszyste. Ostatnim świetnym uzupełnieniem tej pyszności jest wspaniały krem kajmakowy. Palce lizać 🙂

Składniki:

Ciasto dyniowe:

2 jajka
150 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 ml oleju
150 g puree z dyni
130 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczki przyprawy do dyni

Ciasto czekoladowe:

80 g mąki
150 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
60 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczającej
1/4 łyżeczki soli
120 ml maślanki
80 ml kawy
45 ml oleju
1 jajko

Kajmakowy krem:

250 g mascarpone
240 g kajmaku
200 g śmietanki 30%, schłodzonej

Dodatkowo:

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto dyniowe:

Prostokątną formę o wymiarach 23 x 31 cm wyłóż od dołu papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na lekką puszystą masę. Następnie dodaj olej i miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj puree z dyni i wymieszaj. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do ciasta dyniowego najlepiej przesianą. Dodaj do masy i delikatnie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlej do przygotowanej foremki, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut. Po upieczeniu wstaw ciasto do wyłączonego piekarnika na 10 minut, wyciągnij i zostaw do ostygnięcia.

Ciasto czekoladowe:

Przygotuj taką samą formę do pieczenia i wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce wymieszać maślankę, jajko, olej i kawę. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj do uzyskania gładkości. Wlej masę do przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piecz około 20-25 minut. Pozostaw w wyłączonym piekarniku na kolejne kilka minut, wyciągnij i zostaw do ostygnięcia.

Kajmakowy krem:

W metalowej misce wymieszaj razem kajmak i mascarpone. Wlej śmietankę i ubijaj przez około 2-3 minuty lub do momentu, aż krem będzie puszysty i gęsty. Masa kajmakowa jest słodka, więc nie trzeba dodawać cukru.

Składanie:

Na spód ustaw ciasto dyniowe i posmaruj ⅔ kremu kajmakowego. Przykryć ciastem czekoladowym. Równomiernie rozsmaruj pozostały krem na wierzchu ciasta czekoladowego i posyp je posiekanymi orzechami 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, pieczenie, maślanka, kakao, kawa, kremowy ser, krem, kremowy, jajko, mąka, mascarpone, olej, piekarnik, dynia, sól, soda, cukier, śmietanka, cukier wanilinowy, wanilia, orzech włoski, bita śmietana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 12 =