Prosta w przygotowaniu, łatwe dostępne składniki, a efekt powalający. Przepyszna kremowa zupa z kawałkami gotowanego kurczaka, pieczarkami i szpinakiem to idealny przepis na smakowitą zupę. Wiosenny kolor tego dania sprawia, że po prostu chce się je jeść 🙂

Składniki:

250g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
2 łyżki oliwy
1 cebuli posiekanej
1 średnia marchewka pokrojona w plastry
250g pieczarek pokrojonych w plastry
2 ząbki czosnku posiekane
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki tymianku
5 szklanek bulionu drobiowego
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
250g makaronu, ja użyłam tagliatelle
2 szklanki szpinaku
100g śmietanki 30%
¼ szklanki startego sera parmezan

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, marchew i pieczarki przez 3 minuty. Dodaj czosnek, posyp oregano, tymiankiem i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj kurczaka i zalej bulionem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut lub do czasu, aż kurczak się ugotuje. W międzyczasie rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu. Dodaj mąkę i ubijaj przez 1 minutę. Wlej mleko i ciągle ubijaj, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i odłóż na bok. Dodaj makaron do garnka. Przykryj i gotuj około 9 minut lub w zależności od instrukcji na opakowaniu makaronu. Dodaj szpinak, śmietankę, parmezan, sos i wymieszaj. Podawaj na ciepło i ewentualnie posyp parmezanem 🙂

Smacznego!

bulion, masło, marchewka, ser, kurczak, krem, kremowy, proste przepisy, mąka, czosnek, mleko, pieczarki, oliwa, cebula, oregano, makaron, pieprz, sól, śmietanka, tymianek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
46 ⁄ 23 =