Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów. Świetnie sprawdzają się zarówno do obiadów z mięsem, do lekkich jajecznych śniadań jak i nawet do pizzy. Tym razem grzyby te postanowiłam wykorzystać w smacznej, kremowej zupie. Pyszna kremowa zupa o pięknym leśnym zapachu to idealne danie na wykorzystanie tych sezonowych grzybów 🙂

Składniki:

200 g kurek umytych
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
300 g obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 średnia marchewka starta na tarce na dużych oczkach
750 ml bulionu warzywnego przygotowanego z 1 kostki warzywnej (przepis) lub innego bulionu na włoszczyźnie
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
100 ml śmietany 18%
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozpuść masło. Dodaj cebulę i na małym ogniu podsmaż ją na szklany kolor. Dodaj czosnek z kurkami i duś razem około 7 minut. Dodaj ziemniaki, marchewkę i kurkumę i dokładnie wymieszaj. Zalej całość bulionem, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Wymieszaj 2 łyżki zupy ze śmietaną, aby ją zahartować. Dodaj szczypiorek i koperek do zupy i gotuj przez 2 minuty. Dodaj śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw z ognia. Podawaj zupę do zjedzenia póki ciepła 🙂

Smacznego!

bulion, masło, marchewka, kurki, krem, kremowy, koperek, proste przepisy, szybki przepis, czosnek, pieczarki, szczypiorek, cebula, pieprz, sól, kurkuma

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 16 =