Makaron w sosie serowym z boczkiem i brokułami
Makaron w różnych postaciach to dobry sposób na pyszne, szybkie danie obiadowe. Pieczarki i boczek świetnie podkreślają serowy smak sosu, a brokuły dają nam dawkę witamin i dodatkowego smaku. Świetne danie dla całej rodziny 🙂
Składniki:
200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
300 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
400-500 g brokuła w całości
1 szklanka mleka
125 g sera mozzarella pokrojonego na mniejsze kawałki
2 łyżki śmietany 18%
pół łyżeczki mąki
pół łyżeczki masła
25 g serka topionego
400 g makaronu tagliatelle
pół łyżeczki oregano
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Boczek podsmaż bez oleju na patelni przez około 5-7 minut, tłuszcz wytopiony z boczku zastąpi olej. Dodaj pieczarki, cebulę, czosnek i posyp oregano. Smaż razem przez około 10 minut. Przez ten czas przygotuj brokuł. Do gotującej się osolonej wody włóż brokuł i gotuj przez 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij warzywo z garnka i zahartuj zimną wodą (po prostu polewaj warzywo wodą lub włóż do lodowatej wody). Pokrój na mniejsze różyczki. Gdy boczek, pieczarki, cebula i czosnek się usmażą, przełóż wszystko do oddzielnej miski tak, aby na patelni został tłuszcz. Dodaj na tę samą patelnię masło i je rozpuść. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj z tłuszczem i rozpuszczonym masłem. Zalej mlekiem i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj mozzarellę, serek topiony, śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj na jednolity sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę mleka. Przypraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przez ten czas ugotuj makaron zgodnie z opakowaniem. Do patelni z serowym sosem dodaj brokuły i mieszankę boczku z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron i ponownie wszystko wymieszaj aby makaron był pokryty sosem. Podczas podawania posyp szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.
Smacznego!