Fajna i prosta przekąska dla miłośników owoców morza i makaronu ryżowego. Przygotowanie nie powinno sprawić nikomu problemu, a smak sprawi, że chętnie będziesz wracał do tej wysokobiałkowej przekąski 🙂

Składniki:

papier ryżowy
1 miska makaronu ryżowego ugotowanego i schłodzonego
15 małych krewetek, ugotowanych i oczyszczonych
świeże liście bazylii

Sos:

¼ szklanki masła orzechowego
¼ szklanki ciepłej wody
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżki octu
1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

Składniki na sos połącz w małej misce. Skosztuj i ewentualnie dopraw składnikami z listy według własnego uznania. Wymieszaj i odstaw na bok. Wszystkie składniki przygotuj na stole. Zamocz papier ryżowy w ciepłej wodzie i trzymaj przez 2 sekundy, a potem umieść na plastikowej desce. Na papier ryżowy połóż 3 krewetki, 3-4 liście bazylii i łyżkę makaronu. Zamknij obie krawędzie papieru ryżowego, naciśnij i zwiń, aby upewnić się, że wypełnienie nie jest luźne. Umieść na talerzu do serwowania. Powtarzaj cały proces aż do wyczerpania składników. Podawaj z sosem.

Smacznego!

bazylia, brązowy cukier, masło orzechowe, orzechy, makaron ryżowy, krewetki, sos sojowy, wietnamskie, ocet, woda, wrapper

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 ⁄ 4 =