Kakaowe ciasto z puszystym kremem, kruchą bezą i owocowym dżemem to połączenie tworzące idealny poobiedni deser. Ciasto to smakuje wspaniale, prezentuje się nieziemsko i bardzo szybko znika z talerza 🙂

Ciasto:

Składniki:

4 eggs, w temperaturze pokojowej
32 g kakao
32 g mąki
½ szklanki cukru

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, aż białka zgęstnieją i będą błyszczące. Dodawaj po jednym żółtku cały czas ubijając. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, aż masa będzie bardzo puszysta. Połącz kakao i mąkę i przesiej do czystej miski. Dodaj je do ubitej masy, najlepiej w 4 partiach, delikatnie i powoli mieszając za każdym razem z minimalną prędkością. Masa powinna się dobrze połączyć i zachować puszystość. Włóż do blaszki do pieczenia o wymiarach 25x37cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia

Krem:

Składniki:

250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
400 ml śmietanki 30% mocno schłodzonej
5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Ubij mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem na sztywny krem (dostosuj słodkość). Wstaw do lodówki.

Beza czekoladowa:

Składniki:

4 białka z jajek
170 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce cukru cały czas ubijając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj ocet winny i przesiej mąkę ziemniaczaną i kakao. Mieszaj delikatnie, aż składniki dobrze się połączą. Bezę wyłożyć na blachę, której używałeś do pieczenia ciasta, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 90°C i piecz przez kolejne 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Dodatkowe składniki:

porzeczkowy lub borówkowy dżem (użyłam domowego)

Umieść ciasto na blasze. Rozłóż równomiernie 6-8 łyżek dżemu. Krem nałóż równomiernie na wierzch. Delikatnie wyjmij bezę z papieru do pieczenia i nałóż na krem. Wstaw do lodówki na noc do schłodzenia.

Smacznego!

kakao, ciasto, kremowy ser, jajko, mąka, dżem, mascarpone, piekarnik, mąka ziemniaczana, cukier puder, cukier, śmietanka, słodkości, ocet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 24 =