Rolada czekoladowa
Rolada to klasyczne ciasto podczas różnych polskich uroczystości. Nie dziwi mnie to, bo biszkopt z pysznym kremem to naprawdę świetna mieszanka. Prosty przepis na niezwykle smaczny deser nadające się na święta, jak i na inne wydarzenia 🙂
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek
150 g cukru
150 g mąki
2 łyżki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
300 g śmietanki 36%
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru wanilinowego
1 płaska łyżka cukru
Dodatkowo:
60 g startej czarnej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj po jednym żółtku i łyżkę oleju cały czas miksując. Połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i startą czekoladę. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej i powoli mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przełóż do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Piec w temperaturze 180°C przez około 13-15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i delikatnie zdejmij papier z ciasta. Biszkopt przełóż na ściereczkę i jeszcze ciepły delikatnie i powoli zawiń w rulon (dłuższym bokiem). Pozostaw do ostygnięcia w rulonie, aby nabrał kształtu.
Krem:
Śmietankę ubij na krem i na koniec dodaj cukier. Ubijaj, aż składniki się połączą. Mascarpone w ubij w oddzielnej misce przez chwilę, a potem dodaj partiami bitą śmietanę, mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Złożenie:
Rozwiń biszkopt, równomiernie rozsmaruj krem, mniejszą ilość kremu daj na końcu. Zostaw 2 łyżki kremu na wierzch. Zwiń ciasto i posmaruj resztą kremu, posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na 2 godziny przed podaniem 🙂
Smacznego!