Świąteczne czekoladowe babeczki z kremem
Czekoladowe babeczki to idealna słodkość podczas świąt. Można je upiec razem z rodziną, a potem udekorować według własnej fantazji. Dużo wspólnej zabawy, a na końcu dużo wspaniałego smaku 🙂
Składniki:
Babeczki:
2 duże jajka
1 ½ szklanki cukru
180 ml mleka
90 ml oleju
200 g mąki
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Krem:
200 g śmietanki 30%
250 g mascarpone
¼ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
świąteczne słodkie dekoracje
Przygotowanie:
Babeczki:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Foremkę do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami do babeczek papilotkami. Umieść jajka w misce miksera i mieszaj, aż utworzą lekką pianę. Miksując na najwyższych obrotach miksera zacznij dodawać po łyżce cukru. Dodaj mleko i olej. Kontynuuj mieszanie, aż całość dobrze się połączy. Wszystkie suche składniki przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Rozłóż ciasto do przygotowanych foremek. Nie przepełniaj. Wstawić do piekarnika i piecz przez około 20-25 lub do suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.
Krem:
Ubij śmietankę i cukier puder, aż utworzą się miękkie szczyty. W małej misce delikatnie wymieszaj serek mascarpone i wanilię. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i dalej ubijaj, aż masa zgęstnieje i utworzą się sztywne szczyty. Uważaj, aby nie przebić, w przeciwnym razie mieszanina może się rozdzielić. Przełóż krem łyżką do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i wyciśnij na schłodzone babeczki. Udekoruj świąteczny dekoracjami według uznania 🙂
Smacznego!