Sernik czekoladowy
Serniki to jedne z moich ulubionych deserów, dlatego wszelkie eksperymenty ze składnikami na tę przekąskę sprawiają mi dużą radość. Od klasycznego sernika, poprzez owocowe serniki, aż do wersji z dynią. Tym razem przedstawiam Wam mocno bardzo słodki i bardzo czekoladowy sernik, który idealnie podkreśli smak popołudniowej kawy czy herbaty 🙂
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka herbatników graham
½ szklanki rozpuszczonego masła
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru
Nadzienie:
130 g ciemnej czekolady hershey’s lub innej czekolady
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
1 ½ szklanki cukru
1 ½ łyżki kakao
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
1 żółtko
Polewa:
100 ml śmietanki 30%
100 g ciemnej czekolady hershey’s lub innej czekolady posiekanej
1 łyżka kakao
Czekoladowa bita śmietana:
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru wanilinowego
cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Do przygotowania ciasta w misce wymieszaj wszystkie składniki. Mieszanina powinna wyglądać jak mokry piasek i trzymać się razem. Przełóż do 20-21 centymetrowej okrągłej formy do pieczenia. Rozłóż i równomiernie dociśnij łyżką do dna. Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj nadzienie. Rozpuść czekoladę za pomocą pary (2 garnki, jeden z wrzącą wodą, drugi na nim do rozpuszczenia czekolady.. Pozostaw do ostygnięcia W misce ubij na gładką masę mascarpone z cukrem. Dodaj schłodzoną rozpuszczoną czekoladę, kakao w proszku i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj zagarniając także mieszankę z boków miski. Dodawaj jajka pojedynczo, ubijaj po każdym dodaniu. Wlej mieszaninę na ciasto i piecz przez 30 minut. Zmniejsz ogień do 150°C i piecz przez kolejne 30 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw na godzinę. Umieść w stojaku do chłodzenia i pozostaw do ostygnięcia. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie przygotuj polewę. Podgrzej śmietankę w rondelku. Dodaj posiekaną czekoladę i kakao, wymieszaj trzepaczką aż składniki dobrze się połączą. Ostudzić przed wlaniem na sernik. Odstaw do lodówki na kolejne 2 godziny. Na koniec przygotuj bitą śmietanę z czekolady. Połącz wszystkie składniki w metalowej misce. Ubijaj, aż krem będzie sztywny. Zajmuje to zwykle 4-5 minut. Włóż bitą śmietanę do rękawa dekoracyjnego i udekoruj wierzch ciasta. Posyp startą czekolada:)
Smacznego!