Olejek czosnkowy chili to prosty, ostry i intensywny w smaku dodatek do różnych dań. Świetnie pasuje w kuchni filipińskiej, azjatyckiej jak i w kuchni polskiej do różnorodnych potraw i przekąsek 🙂

Składniki:

2 całe główki czosnku posiekane
10-15 sztuk czerwonego chili pokrojonego w kostkę
½ szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
szczypta vegety lub innej mieszanki przypraw

Przygotowanie:

Podgrzej oliwę na średnim ogniu w rondlu. Dodaj czosnek, smaż i mieszaj aż uzyska złoty kolor. Dodaj pokrojone chili i ponownie wymieszaj. Dodaj sos sojowy i przyprawę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 8-10 minut od czasu do czasu mieszając. Ściągnij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Przenieś do słoika. Podawaj ze swoimi ulubionymi potrawami jak siomai 🙂

Smacznego!

papryczka chili, czosnek, oliwa, sos, sos sojowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
44 ⁄ 22 =