Olejek czosnkowy chili (sos do klusek)
Olejek czosnkowy chili to prosty, ostry i intensywny w smaku dodatek do różnych dań. Świetnie pasuje w kuchni filipińskiej, azjatyckiej jak i w kuchni polskiej do różnorodnych potraw i przekąsek 🙂
Składniki:
2 całe główki czosnku posiekane
10-15 sztuk czerwonego chili pokrojonego w kostkę
½ szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
szczypta vegety lub innej mieszanki przypraw
Przygotowanie:
Podgrzej oliwę na średnim ogniu w rondlu. Dodaj czosnek, smaż i mieszaj aż uzyska złoty kolor. Dodaj pokrojone chili i ponownie wymieszaj. Dodaj sos sojowy i przyprawę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 8-10 minut od czasu do czasu mieszając. Ściągnij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Przenieś do słoika. Podawaj ze swoimi ulubionymi potrawami jak siomai 🙂
Smacznego!