Kurczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym
Lekkie, szybkie, proste, niezwykle sycące danie, które do tego jest niezwykle smaczne. Szynka świetnie podkreśla smak soczystego kurczaka, lekki sos bez dodatku śmietanki idealne współgra z mięsem, zdrowa, bogata w witaminy, błonnik i białko ciecierzyca świetnie podkreśla smak tego dania, a wisienką na torcie jest przepyszna mozzarellą. Świetny pomysł na prosty w wykonaniu obiad 🙂
Składniki:
2 piersi z kurczaka pokrojone na mniejsze części i rozbite tłuczkiem na grubość 1 cm
1 szklanka suchej ciecierzycy
3 szklanki zimnej wody
100 g dojrzewającej szynki w plastrach
1 kulka mozzarelli
1 puszka pomidorów krojonych z puszki (400g)
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka oliwy
kilka liści świeżej bazylii
1 ½ łyżeczki przyprawy gyros
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta oregano
szczypta suszonej bazylii
Przygotowanie:
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na całą noc. Po tym czasie dokładnie przepłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez 30-40 minut (podczas gotowania usuń szumowinę). Kurczaka dokładnie obtocz w przyprawie gyros i oliwie. Owiń kawałki piersi w plastry szynki. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię i rozpuść klarowane masło. Smaż kurczaka na dużym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia zmniejsz ogień i dodaj pomidory z puszki razem z zalewą. Odcedź ugotowaną ciecierzycę i dodaj do kurczaka i pomidorów. Dodaj sól, pieprz, oregano, suszoną bazylię i całość dokładnie i delikatnie wymieszaj. Duś bez przykrycia, aż sos zgęstnieje i zredukuje się. Pod koniec duszenia dodaj ręcznie porwaną mozzarellę i duś razem przez 2 minuty, aż ser lekko się rozpuści. Udekoruj liśćmi bazylii lub innych ziół. Podawaj z makaronem, ryżem lub kaszą.
Smacznego!