Sałatka z kurczakiem i makaronem
Sałatka z makaronem to przepis niezwykle prosty, szybki i co dla nas najważniejsze naprawdę smaczny. Jest to także tradycyjna potrawa na Filipinach najczęściej serwowana podczas Świąt. Do tego ładnie prezentuje się podczas serwowania. Składniki świetnie do siebie pasują, dodają trochę słodkości, trochę kwasowości dzięki czemu mamy kolorowe danie bogate w idealna kompozycję smaków 🙂
Składniki:
250 g piersi z kurczaka
250 g makaronu macaroni, ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
⅓ szklanka majonezu
200 g ananasa z puszki bez zalewy
1 szklanka posiekanego sera cheddar
1 mała czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
1 mała zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
½ szklanki rodzynek
¼ pokrojonych w drobną kostkę ogórków konserwowych lub kiszonych
½ łyżeczka czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku ugotuj kurczaka z ½ łyżeczki soli przez 15-20 minut, aż się ugotuje. Wyjmij kurczaka z garnka. Niech ostygnie. Rękami poszatkuj kurczaka na kawałki i odstaw na bok. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź wodę i odstaw na bok. Ugotowany makaron włożyć do dużej miski. Dodaj posiekanego kurczaka. Włożyć ananasa, czerwoną i zieloną paprykę, marchewkę, rodzynki, ogórki i ser. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj majonez i granulowany czosnek. Dopraw solą i zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Wymieszaj ponownie, aż składniki dobrze się połączą. Podawaj 🙂
Smacznego!