Bardzo proste danie i naprawdę smaczne. Pieczony kurczak w słodko pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem coli to połączenie idealne na przepyszny obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni zarówno prezentacją jak i smakiem soczystego kurczaka, z którego mięso samo odchodzi od kości 🙂

Składniki:

1 kg pałek z kurczaka umyte i osuszone
1 puszka (400 g) pomidorów krojonych bez skórki
50 ml octu winnego
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki soli
1 mała cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju
½ szklanki coca coli
½ papryczki chili posiekanej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W rondelku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek i smaż razem na szklany kolor, aż warzywa będą miękkie. Dodaj pomidory z zalewą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos się zredukuje. Dodaj cukier, pieprz, sól, ocet, słodką paprykę, miód i dokładnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj chili i ewentualnie dopraw do smaku. Gdy sos będzie bardzo gęsty zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Gdy sos będzie ostudzony dodaj do niego colę i dokładnie wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego włóż kurczaka i przelej całą marynatę. Dokładnie natrzyj każdą pałkę kurczaka marynatą. Naczynie żaroodporne przykryj (można folią aluminiową) i piecz w temperaturze 180°C (termoobieg) przez godzinę. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz kolejne 30 min. Podawaj z ulubionymi dodatkami jak frytki lub ziemniaki oraz surówka 🙂

Smacznego!

udka kurczaka, kurczak, papryczka chili, papryczka chili, cola, proste przepisy, czosnek, miód, olej, cebula, piekarnik, pieprz, sól, cukier, sos pomidorowy, pomidor, ocet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 + 12 =