Kurczak i brokuły to jedno z moich ulubionych połączeń. Są to składniki lekkie, ale bardzo smaczne i zdrowego. Z dodatkiem sosu sojowego dostaniemy bardzo ciekawą mieszankę smaków kuchni azjatyckiej 🙂

Składniki:

250 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostki
250 g różyczek brokułów
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka pasty chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotuj brokuły w osolonej wodzie przez 3 minut. Cook the broccoli florets in a boiling water for 3 minutes. Odcedź i odstaw. Podgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej. Podsmaż cebulę przez 2-3 minuty aż uzyskają szklany kolor. Dodaj czosnek i wymieszaj. Dodaj kurczaka i smaż przez 5-8 minut od czasu do czasu mieszając. Posyp skrobią i smaż aż kurczak uzyska ładny brązowy kolor. Dodaj sos sojowy, miód i pastę chili, wszystko wymieszaj. Dodaj ugotowane brokuły i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Gotuj przez chwilę. Udekoruj sezamem i podawaj z ugotowanym ryżem 🙂

Smacznego!

brokuły, kurczak, papryczka chili, czosnek, miód, olej, cebula, mąka ziemniaczana, sezam, sos sojowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
7 + 5 =