Zupa serowa
Rozgrzewająca zupa serowa to idealny pomysł na chłodne dni. Wyrazisty smak sera i chrupiące grzanki to idealne połączenie, danie te świetnie smakuje także z makaronem. Proste przygotowanie, kilka składników, smak nieziemski, a do tego potrawa ta prezentuje się smakowicie i szybko znika z talerza 🙂
Składniki:
100 g sera topionego
60 g sera cheddar pokrojonego na mniejsze kawałki
60 g niebieskiego sera pleśniowego pokruszonego
600 ml bulionu (może być też rosół z ostatniej niedzieli)
2 cebule zblendowane (lub bardzo drobno posiekane)
4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 ½ łyżki masła
pół łyżeczki pieprzu
szczypta rozmarynu
1 ½ łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
Przygotowanie:
W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i na małym ogniu duś, aby cebula stała się miękka i szklista przez około 10 minut. Uważaj, by nie usmażyć cebulę na brązowy kolor bo będzie gorzka. Po tym czasie dodaj czosnek i duś na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Całość zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj cheddar i ser pleśniowy i rozpuść od czasu do czasu mieszając. Dodaj pieprz, rozmaryn i szczypiorek, wymieszaj. Na koniec dodaj ser topiony i gotuj na wolnym ogniu, aż ser całkowicie się rozpuści. Po tym czasie spróbuj zupę i ewentualnie dopraw (ja nie dodawałam soli bo sery są słone, ale możesz dodać do smaku). Podawaj z grzankami usmażonymi z oliwą 🙂
Smacznego!