Bucatini all’Amatriciana
Włoskie danie oparte na przepysznym pomidorowym sosie amatriciana z guanciale, choć bardzo często mięso jest zastąpione łatwiej dostępnym boczkiem tak jak w tym przepisie. Nazwa dania pochodzi z miasteczka Amatrice, choć niektóre źródła podają, że potrawa ta pochodzi ze stolicy Włoch, gdzie makaron ten często gości w rzymskich restauracjach. Dla mnie jest to prosty i pyszny przepis na specjalną okazję jak na przykład imieniny mojej rodziny 🙂
Składniki:
500 g makaronu bucatini
200 g ser pecorino
Sos amatriciana:
1 puszka krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku posiekane
1 cebula pokrojona w kostkę
1 długie czerwone chili pokrojone w kostkę
2 liście laurowe
150 g pancetty w plastrach lub boczek w plastrach
95 g koncentratu pomidorowego
125 g wytrawnego białego wina
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Przygotowując sos, podgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i cebulę i smaż przez 8-10 minut lub do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj chili, liście laurowe i pancettę lub bekon i gotuj, aż tłuszcz na mięsie stanie się przezroczysty. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 2 minuty. Wlej wino i zagotuj. Dodaj pomidory krojone i ponownie zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do zgęstnienia sosu. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Ugotuj makaron bucatini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj, aż dobrze się połączą. Podawaj z pecorino i bazylią 🙂
Smacznego!