Sernik z borówkami
Ten sernik z borówkami jest naprawdę świetny. Sam sernik ma łagodny i kremowy smak idealnie komponujący się ze słodko-kwaśnym sosem borówkowym domowej roboty. A co najważniejsze, ten sernik borówkowy jest łatwym i pysznym deserem, który na pewno każdy może zrobić i będzie robić to raz za razem. Idealna słodkość na każdą okazję. Polecam 🙂
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka pokruszonych herbatników petit beurre
½ szklanki rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru
Nadzienie:
1 kg twarogu na sernik
250 g mascarpone
1 ½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 12%
200 ml śmietanki 36%
5 dużych jajek
2 łyżki mąki
Borówkowa polewa:
⅓ szklanki cukru
500g borówek
2 łyżki soku z cytryny
1 ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Mieszanina powinna wyglądać jak mokry piasek i trzymać się razem. Przełóż do 23cm okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie i dociśnij łyżką do dna. Piecz ciasto w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W czystej misce połącz wszystkie składniki na nadzienie. Mieszaj na średnio-wysokich obrotach, aż dobrze się połączą. Nadzienie wylewamy na wcześniej upieczone ciasto i pieczemy 15 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 120ºC i piecz przez kolejne 1 ½ godziny. Po tym czasie lekko otwórz piekarnik i zostaw sernik w środku na około pół godziny. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostatnim krokiem będzie przygotowanie polewy, łącząc cukier, borówki i sok z cytryny w rondelku na średnim ogniu. Mieszaj i gotuj przez 7 minut na średnim ogniu. Duś, aż borówki się rozpadną. W szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą, następnie wlej do borówek i wymieszać, bo polewa szybko zgęstnieje. Tekstura powinna być syropowata.Zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć. Po ostygnięciu przełóż łyżką na sernik. Wstaw do lodówki na 2-4 godziny. Pokrój i podawaj 🙂
Smacznego!