Sezon na jagody trwa, dlatego trzeba wykorzystać ten czas w pełni. Prosty przepis na pyszne muffinki jagodowe to bardzo fajna opcja na ciepłe, letnie popołudnie. Mięciutkie, pyszne, wilgotne i jagodowe muffinki pokocha cała rodzina 🙂

Składniki:

1 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
½ szklanki mleka
⅓ szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka świeżych jagód

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. W tacy muffinkowej umieść indywidualnie 10 papierowych kubków do muffinków. W dużej misce przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i wymieszaj za pomocą widelca, aż składniki się połączą. Dodaj olej, jajka, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Dodaj mleko i wymieszaj za pomocą miksera zaczynając od małych obrotów aż składniki się połączą (nie za długo). Wrzuć jagody do ciasta. Przenieś masę na wcześniej przygotowane papierowe muffinki i piecz w piekarniku przez 15-20 minut. Wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostudzenia. Gotowe 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, pieczenie, borówki, jajko, mąka, mleko, muffinki, olej, sól, cukier, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
8 + 15 =