Sos blue cheese
Sos blue cheese jest niezwykle popularnym sosem w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest dodawany praktycznie do każdych potraw jak sałatki, kanapki czy burgery. Głównym składnikiem tego sosu jest niebieski ser pleśniowy (blue/bleu cheese). Dodatek ten w Polsce czy na Filipinach nie jest mocno popularny, ale to powoli się zmienia bo sos ten jest pyszny i naprawdę świetnie podkreśla smak potraw 🙂

Składniki:
60 g niebieskiego sera pleśniowego pokruszonego
1 łyżeczka majonezu
2 łyżki śmietany 18%
3 źdźbła szczypiorku drobno pokrojone
3 duże szczypty pieprzu
mała szczypta soli
1 ½ łyżeczki octu jabłkowego
Przygotowanie:
Majonez, śmietanę, pieprz, sól i ocet wymieszaj w naczyniu do blendowania. Dodaj ser i całość zblenduj na gładką masę. Dodaj szczypiorek i wymieszaj. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

