Sos blue cheese jest niezwykle popularnym sosem w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest dodawany praktycznie do każdych potraw jak sałatki, kanapki czy burgery. Głównym składnikiem tego sosu jest niebieski ser pleśniowy (blue/bleu cheese). Dodatek ten w Polsce czy na Filipinach nie jest mocno popularny, ale to powoli się zmienia bo sos ten jest pyszny i naprawdę świetnie podkreśla smak potraw 🙂

Składniki:

60 g niebieskiego sera pleśniowego pokruszonego
1 łyżeczka majonezu
2 łyżki śmietany 18%
3 źdźbła szczypiorku drobno pokrojone
3 duże szczypty pieprzu
mała szczypta soli
1 ½ łyżeczki octu jabłkowego

Przygotowanie:

Majonez, śmietanę, pieprz, sól i ocet wymieszaj w naczyniu do blendowania. Dodaj ser i całość zblenduj na gładką masę. Dodaj szczypiorek i wymieszaj. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

niebieski ser pleśniowy, ser, krem, proste przepisy, majonez, szczypiorek, pieprz, sól, sos, ocet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 − 4 =