Zapiekane mięso mielone
Mięso mielone ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni. Jest to ważny składnik spaghetti, świetnie pasuje do fit zapiekanki, czy też to główny składnik klasycznych kotletów mielonych. Tym razem postanowiła mięso te zapiec z innymi ulubionymi składnikami, dzięki temu powstało świetne, pyszne i ładne danie dla całej rodziny 🙂
Składniki:
700 g mięsa mielonego wieprzowego
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
5 ząbków czosnku posiekanych
500 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki bazyli
sól i pieprz do smaku
150 g sera feta pokruszonego
150 g żółtego sera startego
3 jajka
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki do dekoracji
olej do smażenia
Przygotowanie:
Podgrzej olej na patelni i podsmaż mięso, przełóż do miski. Na tej samej patelni na odrobinie oleju podsmaż cebulę, czosnek i paprykę. Smaż, aż warzywa będą miękkie. Dodaj przyprawy, mięso i passatę i duś razem aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Ewentualnie dopraw do smaku. Pozostaw do ostygnięcia. Do dużej miski włóż jajka, żółty ser, bułkę tartą i ostygnięte mięso mielone w sosie pomidorowym. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego (ja użyłam formę na tartę). Daj na wierzch ser feta i miecz przez około 45 minut w temperaturze 160°C (termoobieg). Przed podaniem udekoruj natką. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub makaronem 🙂
Smacznego!