Soczysty aromatyczny kurczak z chrupiącą skórką i pieczonymi warzywami to świetny pomysł na smaczny obiad lub elegancką kolację. Proste danie w przygotowaniu, a smak zadowoli każde kubki smakowe 🙂

Składniki:

1 cały kurczak o wadze 1.5 – 2 kg
pół cytryny pokrojonej na 4 części i nakute
1 duża marchewka przekrojona na pół wzdłuż
1 mała cebula pokrojona w ćwiartki
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki rozmarynu
1 papryka czerwona pokrojona w ćwiartki bez gniazda
1 żółta papryka pokrojona w ćwiartki bez gniazda
1 kg małych ziemniaków ugotowanych w skórce
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka estragonu (jeśli nie masz estragonu możesz użyć oregano)
szczypta soli
1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
30 g roztopionego masła
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

W małej misce wymieszaj słodką paprykę, estragon, sól i pieprz. Kurczaka wyciągnij z lodówki aby nabrał temperaturę pokojową. Umyj go, osusz, możesz odciąć szyjkę i nadmiar tłuszczu. Rozgrzej piekarnik do 180ºC (góra – dół). Natrzyj kurczaka mieszanką przypraw (takżę w środku). Włóż do niego cebulę, rozmaryn, pietruszkę, cytrynę i zamknij go za pomocą wykałaczki (lub wykałaczek). Za pomocą pędzelka posmaruj kurczaka roztopionym masłem. Marchewkę połóż na dno naczynia do pieczenia. Na marchewkę połóż kurczaka na boku, postaraj się by kurczak w jak najmniejszym stopniu dotykał naczynie. Piecz przez 25 minut, po tym czasie przewróć na drugi bok i ponownie piecz 25 minut. Po tym czasie połóż kurczaka na marchewkę piersiami do góry. Podlej go wytopionym tłuszczem. Piecz przez 10 minut. Przez ten czas wymieszaj ziemniaki, paprykę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i oregano. Dodaj do naczynia żaroodpornego paprykę i ugotowane ziemniaki. Piecz razem przez 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj 15 minut do pokrojenia kurczaka, aby soki w kurczaku się uspokoiły (możesz przykryć go folią aluminiową by nie wystygł).

Smacznego!

papryka, masło, marchewka, kurczak, papryczka chili, cytryna, oliwa, cebula, oregano, pietruszka, pieprz, ziemniaki, rozmaryn, sól, estragon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 24 =