Chleb pszenny
Jest to najprostszy i najszybszy przepis na chleb jaki znam. Chleb wychodzi miękki, puszysty, aromatyczny, po prostu rozpływa się w usta. Z dodatkiem masła smakuje po prostu powalająco 🙂
Składniki:
550 g mąki pszennej
400 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki płatków owsianych
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
mąka do obsypania formy do pieczenia
olej do wysmarowania formy do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wsyp cukier, sól, olej i wodę. Wymieszaj. Dodaj mąkę, płatki owsiane i drożdże. Za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj składniki (ciasto będzie wodniste). Przykryj miskę ścierką i pozostaw w ciepłe miejsce na ponad godzinę aby ciasto wyrosło. Formę o długości mniej więcej 30 cm wysmaruj olejem i obsyp mąką. Przelej ciasto tak, żeby w miarę było równomierne. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC (góra – dół) przez około 50 minut, aż do uzyskania suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw na 10 minut do ostygnięcia, a następnie wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (o ile możesz się powstrzymać). Pyszny chleb jest gotowy 🙂
Smacznego!