Gulasz z jelenia z grzybami
Z dziczyzną dużego doświadczenia nie mam, ale wszystkiego warto spróbować. Postanowiłam więc spróbować przygotować gulasz z jelenie z leśnym grzybowym akcentem. Efekt smakowy przerósł moje oczekiwania, gulasz jest naprawdę pyszny, mięso z jelenia rozpływa się w ustach, smakowo przypomina wołowinę i na pewno przygotuję inne dania z dziczyzny 🙂
Składniki:
750 g mięsa z jelenia na gulasz pokrojonego w kostkę
200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 pietruszka pokrojona w kostkę
kawałek selera pokrojony w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
½ łyżeczki papryki wędzonej w proszku
20 g suszonych borowików (lub po prostu jadalnych grzybów leśnych)
500 ml ciemnego piwa gorącego (należy podgrzać)
1 papryka pokrojona w kostkę
1 ½ łyżki masła
1 łyżka mąki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku, w którym będziesz przygotowywać gulasz podgrzej odrobinę oleju. Dodaj boczek i podsmaż na złoty kolor. Dodaj marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek. Podduś razem na małym ogniu przez około 7 minut. Dodaj grzyb, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i paprykę wędzoną, całość wymieszaj i podsmaż chwilę. Przez ten czas podsmaż partiami mięso z jelenia na oddzielnej patelni i dodaj do garnka. Całość zalej gorącym piwem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę lub do miękkości mięsa. Po tym czasie podsmaż paprykę i dodaj do gulaszu. Podduś całość przez kolejne 20 minut. Na tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę i podsmaż, aby powstała zasmażka. Dodaj zasmażkę do gulaszu i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gulasz podawaj z ziemniakami, kaszą lub ulubionymi dodatkami 🙂
Smacznego!