Ube Ensaymada – filipińskie bułeczki z dodatkiem ube halaya
Miękkie i puszyste słodkie pieczywo jak klasyczna ensaymada, ale tym razem wypełnione pyszną ube halaya. Ube halaya to filipiński klasyczny deser z gotowanego i tłuczonego fioletowego pochrzynu. Tak powstaje idealna mieszanka słodkiej bułki z pysznym ube halaya oraz mascarpone udekorowane na wierzchu słodką polewą z dużą ilością żółtego sera 🙂
Składniki:
1 cup świeżego ciepłego mleka
2 ½ łyżeczki drożdzy instant
5 szklanek mąki
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka soli
½ szklanki rozpuszczonego masła
3 duże jajka
400 g kupione w sklepie ube halaya
200 g mascarpone zmiękczonego
½ szklanki masła, miękkiego
⅓ szklanki cukru pudru
1 szklanka startego żółtego sera
Przygotowanie:
Połącz ciepłe mleko z drożdżami i wymieszaj. Odstawić na 10 minut, aż urośnie. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki zaczynając od mąki, cukru i soli, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, a konsystencja stanie się delikatna. Włóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż ciasto urośnie dwukrotnie. Foremki ensaymada lub brioche posmaruj masłem (możesz też użyć foremki do ciastek do mini ensaymady, lub nawet bez foremki będzie dobrze). Odłożyć na bok. Podziel ciasto na kulki ważące około 50 gramów każda (dla zwykłej ensaymady) lub 30 gramów (dla mini ensaymada). Każdą porcję bardzo cienko rozwałkować na prostokąt. Daj 1 łyżką mascarpone i posmaruj 1-2 łyżkami ube halaya. Zwiń w długą linę. Trzymaj jeden koniec rozwałkowanego ciasta między kciukiem a drugim palcami. Zawiń w kształt ślimaka. Ułóż zwiniętą ensaymadę na foremkach lub po prostu włóż do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób to samo z resztą ciasta. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmaruj roztopionym masłem na wierzchu. Piecz w 180°C przez 10-12 minut lub na złoty kolor. Wyciągnij z piekarnika i lekko ostudź. Jako dodatki wymieszaj pozostałą mascarpone, zmiękczone masło i cukier puder. Posmaruj wierzch każdej ensaymady i posyp ją startym serem. 🙂
Smacznego!