Delikatne, soczyste i kruche kawałki indyczego mięsa w przepysznym pomidorowym sosie to połączenie idealne na smaczny i prosty obiad dla całej rodziny. Podczas gotowania alkohol z wina wyparuje, ale gulasz smakuje świetnie także bez tego dodatku, więc ze spokojem można podawać go dla dzieci 🙂

Składniki:

700 g mięsa z uda indyka pokrojonego w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku posiekane
2 łyżki sosu sojowego
½ szklanki białego wina
½ l gorącego bulionu warzywnego (na przykład z domowej kostki bulionowej)
1 puszka (400 g) pomidorów krojonych z zalewą
4 kawałki suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście angielskie
3 ziarna ziela angielskiego
4 łyżki śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej olej. Partiami podsmaż mięso na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i czosnek i smaż razem aż cebula się zeszkli i stanie się miękka. Dodaj wino i sos sojowy i gotuj przez około 2 minuty. Dodaj przyprawy oraz suszone pomidory, dokładnie wymieszaj. Całość zalej bulionem i krojonymi pomidorami, doprowadź do wrzenia. Gotuj około godzinę, aż mięso zmięknie (gotuj pod przykryciem, kiedy sos zgęstnieje). Gdy mięso będzie miękkie dodaj śmietankę i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj z ziemniakami i ulubionymi warzywami 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, bulion, krem, suszone pomidory, proste przepisy, czosnek, gulasz, olej, cebula, oregano, pieprz, sól, sos sojowy, potrawka, cukier, śmietanka, sos pomidorowy, pomidor, indyk, białe wino, wino

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
6 × 22 =