Gulasz z indyka
Delikatne, soczyste i kruche kawałki indyczego mięsa w przepysznym pomidorowym sosie to połączenie idealne na smaczny i prosty obiad dla całej rodziny. Podczas gotowania alkohol z wina wyparuje, ale gulasz smakuje świetnie także bez tego dodatku, więc ze spokojem można podawać go dla dzieci 🙂
Składniki:
700 g mięsa z uda indyka pokrojonego w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku posiekane
2 łyżki sosu sojowego
½ szklanki białego wina
½ l gorącego bulionu warzywnego (na przykład z domowej kostki bulionowej)
1 puszka (400 g) pomidorów krojonych z zalewą
4 kawałki suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście angielskie
3 ziarna ziela angielskiego
4 łyżki śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej olej. Partiami podsmaż mięso na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i czosnek i smaż razem aż cebula się zeszkli i stanie się miękka. Dodaj wino i sos sojowy i gotuj przez około 2 minuty. Dodaj przyprawy oraz suszone pomidory, dokładnie wymieszaj. Całość zalej bulionem i krojonymi pomidorami, doprowadź do wrzenia. Gotuj około godzinę, aż mięso zmięknie (gotuj pod przykryciem, kiedy sos zgęstnieje). Gdy mięso będzie miękkie dodaj śmietankę i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj z ziemniakami i ulubionymi warzywami 🙂
Smacznego!