Tradycyjny gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy to jedno bardziej popularnych i tradycyjnych dań w Polsce. Spora zawartość miękkiego i kruchego mięsa w pysznym, aromatycznym sosie to doskonałe połączenie na pyszny obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki:
800 g szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę (może być też łopatka wieprzowa)
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
1 szklanka gorącego bulionu wieprzowego
4 ząbki czosnku drobno posiekane
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
łyżka zielonej pietruszki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlej olej i go rozgrzej. Dodaj cebulę i smaż aż będzie miała szklany kolor. Dodaj mięso i smaż parę minut, aż się zetnie. Dodaj marchewkę i podsmaż przez minutę. Całość zalej gorącym bulionem. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez godzinę lub kiedy mięso będzie miękkie. W szklance dokładnie wymieszaj zimną wodę z mąką. Dodaj 3-4 łyżki wywaru z garnka i ponownie wymieszaj. Wlej mieszankę ze szklanki do gulaszu aby zagęścić sos i dokładnie całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem i gotuj razem przez parę minut. Podawaj z ziemniakami lub kaszą, możesz udekorować gulasz pietruszką 🙂
Smacznego!