Tradycyjny kotlet schabowy
Klasyczna polska potrawa podawana z mizerią (ogórki w śmietanie) i ziemniakami. Bardzo podobne danie przygotowała mi we Wiedniu Ciocia. Zwykłe przyprawy, a smak niepodważalny, idealny sposób na szybki lunch 🙂

Składniki:
400 g schabu bez kości
1 jajko
bułka tarta
pieprz
sól
łyżka oleju
Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry. Myjemy, osuszamy i rozbijamy za pomocą tłuczka, nie za cienko bo nie będziemy czuć mięso. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko. Na kolejnym talerzyku przygotowujemy bułkę tartą. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Zanurzamy dokładnie w jajku, obtaczamy w bułce tartej i przenosimy na rozgrzaną patelnię z olejem (średni ogień). Smażymy, od czasu do czasu przewracając schab na drugą stronę by nie przypalić. Podawać z ziemniakami i mizerią.
Smacznego!