Tort zapiekanka z tortillą
Pyszna zapiekanka, lekko wyglądem przypomina tort naleśnikowy, a smakiem zbliżona jest do burrito. Efektowne danie, które pięknie ozdobi każdy stół, proste wykonanie, gdzie nie trzeba wielkich kulinarnych umiejętności i genialny smak, który zadowoli dosłownie każdego 🙂
Składniki:
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku posiekane
1 chili pokrojone w kostkę (można pominąć)
500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki)
1 puszka (400g) pomidorów z puszki z zalewą
100 ml passaty
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
1 mała puszka (150g) kukurydzy
1 łyżka natki pietruszki
5 sztuk tortilli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
2 jajka
200 g żółtego sera startego
suszony majeranek do ozdoby
masło do wysmarowania naczynia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na szklany kolor cebulę. Dodaj czosnek i opcjonalnie chili i smaż razem przez chwilę. Dodaj mięso i podsmaż do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodaj pomidory z puszki, passatę, zioła prowansalskie, cukier, sól i pieprz. Duś całość bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty (około 20-30 minut). Po tym czasie dodaj kukurydzę, pietruszkę i fasolę, duś razem przez około 5 minut, dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia. Gdy mięsna potrawa wystygnie dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj (jeśli potrawa będzie gorąca jajka się zetną). Naczynie żaroodporne (najlepiej okrągłe) wysmaruj masłem. Włóż tortillę i na nią warstwę mięsa i część startego sera. Powtarzaj czynność aż do powstania 5 warstw (lub tyle ile będziesz miał sztuk tortilli). Na ostatnią warstwę na razie nie dawaj ser. Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i posyp całość żółtym serem (najlepiej zostaw na wierzch około 80g sera). Całość posyp majerankiem i piecz przez około 10 minut. Podawaj gorące 🙂
Smacznego!