Piękny bezowy tort z mandarynkowym motywem. Świetna, słodka, krucha bez, idealny krem i do tego wspaniała mandarynkowa polewa – wszystkie te składniki tworzą naprawdę pyszny deser. Do tego świeże mandarynki i mamy elegancki, smaczny przysmak na każdą okazję 🙂

Składniki:

Beza:

6 białek z jajek
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Mandarynkowa polewa:

1 jajko
2 żółtka
50 g cukru
1 łyżka startej skórki z mandarynki
1/2 szklanki soku z wyciśniętych mandarynek
40 g masła
szczypta soli

Krem:

200 g śmietanki 30%
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Wierzch:

5-6 kawałków mandarynki
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Beza:

Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli i partiami cukier. Ubite białka muszą być gęste i lśniące. Na koniec dodaj sok z cytryny i mąkę. Delikatnie wymieszaj. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj koło, pośrodku zrób małe wgłębienie, aby później zmieściło się w nim trochę nadzienia. Udekoruj boki zawijasami grzbietem łyżki lub szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150ºC i piecz przez 2 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w zamkniętym piekarniku do dalszego schładzania na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Mandarynkowa polewa:

Połącz jajko i żółtka, cukier, sok, skórkę i szczyptę soli w średnim rondlu na średnim ogniu. Gotuj, ciągle mieszając, aż będzie wystarczająco gęsty, aby pokryć tył łyżki. Zdejmij z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż całe masło się rozpuści i połączy się z resztą składników. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce, aż będzie czas złożenia.

Krem:

Śmietankę ubij z cukrem pudrem, następnie dodaj mascarpone. Mieszaj wszystko, aż uzyskasz gładki krem.

Złożenie:

Umieść bezę na dużym półmisku do serwowania. Środek udekoruj bitą śmietaną, a następnie polej polewa. Udekoruj mandarynkami i posyp cukrem pudrem. Deser od razu można podawać 🙂

Smacznego!

masło, kremowy ser, krem, kremowy, jajko, mąka, sok z cytryny, cytryna, mascarpone, beza, mąka ziemniaczana, cukier puder, sól, cukier, śmietanka, tangerine juice, tangerine

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 ⁄ 4 =