Łopatka w plastrach przygotowana w sosie to klasyk polskiej kuchni. Można taką łopatkę przygotować podobnie jak schab w sosie własnym. Tutaj sos lekko został ubogacony w smak, a lekko tłusta łopatka idealnie uzupełnia się z tym sosem. Proste i pyszne danie idealne na obiad 🙂

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w plastry
2 cebule pokrojone w kostkę
1 marchewką pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
100 g pieczarek pokrojonych na mniejsze kawałki
50 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka majeranku
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
500 ml gorącego bulionu lub rosołu z wczoraj
oregano (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
pół szklanki letniej wody
łyżka mąki
olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso natrzyj papryką słodką, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Rozgrzej olej na dużym ogniu i podsmaż plastry łopatki z każdej strony. Na drugiej patelni podsmaż cebulę z marchewką i czosnkiem. Warzywa dodaj do podsmażonego mięsą, zalej całość gorącym bulionem i dodaj liście laurowe z zielem angielskim. Duś pod przykryciem przez około 40 minut. Przez ten czas podsmaż pieczarki, a gdy pieczarki się zarumienią dodaj paprykę i oregano, smaż razem przez chwilę. Dodaj zawartość patelni do mięsa i duś pod przykryciem przez 20 minut. Jeśli po tym czasie mięso nie będzie miękki duś kolejne 10 minut. Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do garnka z mięsem, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło z ziemniakami, kluskami lub kaszą.

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, papryka, bulion, marchewka, proste przepisy, mąka, czosnek, majeranek, pieczarki, olej, cebula, oregano, pieprz, łopatka wieprzowa, wieprzowina, sól, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 16 =