Makaron w sosie pomidorowym z pulpetami
Świetny przepis na pyszny i szybki obiad. Bardzo podobny do spaghetti, jednak zioła prowansalskie podkreślają smak, który świetnie pasuje do tej potrawy. Dodatkowo małe, soczyste kuleczki mięsne, makaron z pysznym parmezanem i mamy genialne i proste danie 🙂

Składniki:
300 g makaronu tagliatelle ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 jajko
3 łyżki koncentratu pomidorowego
½ l buliony drobiowego lub pozostałego rosołu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
kilka liści świeżej bazylii
40 g startego parmezanu
olej do smażenia
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj jajko, mięso mielone, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę ziół prowansalskich, sól, pieprz i uformuj małe pulpety mniejsze niż piłka do ping ponga. Rozgrzej olej na patelni i smaż pulpety na złoty kolor, po usmażeniu odstaw je na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przez ten czas podgrzej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżeczkę ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wymieszaj. Z patelni gdzie smażone były pulpety usuń nadmiar tłuszczu, wstaw ponownie pulpety i zalej bulionem z koncentratem. Duś bez przykrycia na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj z makaronem, liśćmi bazylii i startym parmezanem.
Smacznego!

