Pulpety w sosie słodko kwaśnym
Sos słodko kwaśny często kojarzy się z kuchnią azjatycką, ale ma naprawdę wielu zwolenników w innych częściach świata. W Polsce ludzie uwielbiają ten sos, dlatego poza przygotowaną wcześniej polędwiczką postanowiłam także przygotować pyszne, soczyste pulpety. Wykonanie pulpetów jest proste, z dodatkiem słodko kwaśnego sosu, ananasów i czerwonej papryki otrzymujemy przepyszne danie dla całej rodziny 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
6 ząbków czosnku posiekanych
1 średnia cebula posiekana
½ łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 duże jajko
3 łyżki bułki tartej
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 średnia marchewka pokrojona w kostkę
1 szklanka kawałków ananasa
1 łyżka octu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki brązowego cukru
½ szklanki wody
1 łyżka mąki
olej do smażenia
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mieloną wieprzowinę, połowę mielonego czosnku i cebulę, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Nabierz około 2 łyżek mieszanki i uformuj kulki. Odłóż na bok. Rozgrzej ¼ szklanki oleju na patelni na średnim ogniu. Smażyć klopsiki, aż się zarumienią. Przełóż do papierowego ręcznika, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Odłożyć na bok. Podgrzej następną patelnię i wlej 2 łyżki oleju. Podsmażać pozostawiony czosnek, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, marchewkę i paprykę przez 5 minut. Dodaj kawałki ananasa i gotuj przez 1-2 minuty. Wlej ocet, sos sojowy, sos ostrygowy, brązowy cukier i wymieszaj. Wlej wodę i gotuj. Oddziel połowę płynu do szklanki, aby ostygła i rozpuść w niej mąkę. Dodaj smażone klopsiki. Wlej mąkę na patelnię, aby zagęścić sos. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ryżem lub ziemniakami 🙂
Smacznego!