Truskawkowe tiramisu
Niezwykle prosta i bardzo smaczna wersja tiramisu. Nie jest to jednak klasyczne tiramisu, bo tym razem przygotowałam przepyszną wersję z truskawkami, miękkimi biszkoptami i przepysznym kremem. Świetny deser na wykorzystanie sezonu truskawkowego 🙂

Składniki:
500 g truskawek pokrojonych w plastry, sliced
180 g dżemu truskawkowego
¼ szklanki wody
½ łyżeczki soku z cytryny
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
½ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 opakowanie lub 24 biszkoptów savoiardi
50 g gorzkiej czekolady, startej lub kakao do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W misce wymieszać mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Ubijaj na średnich obrotach przez 1-2 minuty lub do uzyskania gładkiej gęstej masy. W małej misce wymieszaj dżem, wodę i sok z cytryny, aby połączyć. Zanurz szybko jeden po drugim biszkopt w miksturze, aby namoczyć. Ułóż biszkoptową warstwę na dnie kwadratowego szklanego naczynia. Na biszkoptach rozsmaruj połowę masy kremowej i ułóż połowę pokrojonych truskawek. Powtórz proces zaczynając od biszkoptów, następnie nakładając masę śmietankowę i pokrojone truskawki. Przykryj folią spożywczą i schłódź przez noc lub co najmniej 4 godziny. Podawaj z tartą czekoladą lub kakao 🙂
Smacznego!

