Sernik truskawkowy
Sezon truskawkowy w pełni, więc postanowiłam połączyć jedno z moich ulubionych owoców z moim ulubionym ciastem, czyli sernikiem. Połączenie te w Polsce jest niezwykle popularne, co mnie nie dziwi, bo sernik z truskawkami jest naprawdę przepyszny 🙂
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka pokruszonych herbatników petit beurre
½ szklanki rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru
Nadzienie:
1 kg twarogu na sernik
250 g mascarpone
1 ½ (300 g) szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 12%
200 ml śmietanki 36%
5 dużych jajek
2 łyżki mąki
Truskawkowa polewa:
⅓ szklanki (70 g) cukru
450 g świeżych truskawek lub mrożonych
2 łyżki soku z cytryny
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
świeżych truskawek do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Mieszanina powinna wyglądać jak mokry piasek i trzymać się razem. Przełóż do 23cm okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie i dociśnij łyżką do dna. Piecz ciasto w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W czystej misce połącz wszystkie składniki na nadzienie. Mieszaj na średnio-wysokich obrotach, aż dobrze się połączą. Nadzienie wylewamy na wcześniej upieczone ciasto i pieczemy 15 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 120ºC i piecz przez kolejne 1 ½ godziny. Po tym czasie lekko otwórz piekarnik i zostaw sernik w środku na około pół godziny. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W przypadku polewy truskawkowej dokładnie umyj truskawki. Usuń łodygi i pokrój w kostkę. Do rondelka włóż truskawki, cukier i sok z cytryny. Mieszaj, a następnie duś na wolnym ogniu przez 7 minut, aż truskawki się rozpadną. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wodę w szklance, a następnie dodaj do rondelka, wymieszaj, masa szybko zgęstnieje. Konsystencja powinna być syropowata. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu przełóż łyżką na sernik. Wstaw do lodówki na 2-4 godziny. Pokrój i podawaj.
Smacznego!