Spaghetti Aglio e Olio
Od zawsze powtarzam, że proste dania są najlepsze i właśnie ten makaron taki jest. Kilka łatwo dostępnych składników, czas wykonania niezwykle krótki, a danie to prezentuje się naprawdę pięknie dzięki kolorowym składników. Smak tego makaronu jest po prostu wspaniały, aż sama się zdziwiłam, że z tak prostych składników i krótkiego czasu gotowania można wyczarować tak cudowne danie 🙂
Składniki:
250 g makaronu spaghetti ugotowanego al dente
2 duże ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
2 papryczki chili pokrojone w drobną kostkę (jedną papryczkę oczyściłam z pestek, drugą pokroiłam z pestkami, aby danie było ostre)
duża garść posiekanej zielonej pietruszki
50 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelnię wlej połowę oliwy, dodaj czosnek i powoli podgrzewaj. Gdy czosnek zacznie lekko bulgotać dodaj resztę oliwy i ponownie powoli podgrzewaj. Gdy ponownie czosnek zacznie “gadać” dodaj paprykę i wymieszaj. Smaż przez parę minut, ale uważaj by czosnek nie zbrązowiał, bo będzie wtedy gorzki. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj aby oliwa pokryła całkowicie makaron. Dopraw solą i pieprzem i dodaj pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj. Zjedz od razu po przygotowaniu, bo wtedy to danie jest najlepsze 🙂
Smacznego!