Zakwas na żurek
Żurek to świetna zupa zarówno na Wielkanoc jak i na zwykły dzień. Jest kilka opcji zrobienia żurku, jedna to gotowa zupa w proszku kupiona w sklepie, inna to żurek na kupnym zakwasie, a według mnie najlepsza to żurek na domowym zakwasie. Zakwas robi się niezwykle łatwo, właściwie sam się robi, składniki są ogólnodostępne, a smak zupy nieziemski. Naprawdę warto samemu przygotować zakwas by uzyskać ulubiony smak, dlatego warto eksperymentować z przyprawami 🙂
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej (może też być typ 720)
3 szklanki letniej przegotowanej wody
4 ząbki czosnku obranego i lekko zmiażdżonego (żurek będzie miał lekko czosnkowy posmak, więc możesz dodać mniej)
10-12 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Wsyp mąkę do litrowego słoika, dodaj stopniowo wodę i cały czas mieszaj drewnianą łyżką aby nie było grudek. Dodaj resztę składników i całość wymieszaj. Słoik przykryj gazą lub tetrową pieluchą, zawiń sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni. Ja słoik postawiłam w kuchni. Przez te 5 dni trzeba raz dziennie zamieszać drewnianą łyżką zakwas. Gotowy zakwas można od razu wykorzystać do żurku lub można przechować kilkanaście dni w lodówce w zakręconym słoiku.
Smacznego!