Zupa z krewetkami z akcentem azjatyckim
Świetny sposób na szybką zupę z wykorzystaniem wczorajszego rosołu lub bulionu. Składniki z kuchni azjatyckiej sprawiają, że zupa może przypominać ramen, ale mimo wszystko to jednak inny typ dania. Dodatek krewetek sprawia, że danie to jest wyraziste w smaku i zapachu 🙂
Składniki:
400 g surowych krewetek oczyszczonych z pancerza, ogonków i jelit
1-1 ½ l bulionu drobiowego lub rosołu “z wczoraj”
1 marchewka obrana i pokrojona w słupki
3 cm imbiru obranego i pokrojonego w paski
1 papryczka chili posiekana
mały pęczek szalotki ze szczypiorkiem posiekane
1 gwiazdka anyżu
1 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego
150 g domowego makaronu (przepis) – może być też zwykły makaron do zup
2 łyżki oleju
1 łyżka sezamu
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Ugotowany makaron odcedź, wstaw do garnka, wymieszaj z 1 łyżką oleju i sezamu. Odstaw. W drugim garnku rozgrzej olej i podsmaż marchewkę, imbir, szalotkę (bez szczypiorku), chili i anyż. Zalej bulionem, dodaj sos sojowy. Gotuj razem przez 6 minut. Po tym czasie dodaj krewetki, makaron i resztę szczypiorku. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Posyp danie natką pietruszki (może być też kolendra).
Smacznego!