Nadziewana dynia piżmowa z kiełbasą i warzywami
Dynia piżmowa to świetne warzywo do faszerowania. Farsz został przygotowany z warzyw oraz kiełbasy, które świetnie łączą się ze sobą i tworzą smaczną potrawę. Przygotowanie jest proste, trwa około godzinę, a danie prezentuję się naprawdę pięknie, a do tego wspaniale smakuje 🙂

Składniki:
1 średnia dynia piżmowa
250 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
1 średnia cebula posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
1 średnia cukinia pokrojona w kostkę
1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
½ szklanki żółtego sera
płatki papryki (opcjonalnie)
świeża zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój dynię wzdłuż na pół. Oczyść z nasion. Przykryj każdy spód dyni folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu lekko ostygnąć. W międzyczasie na dużym rondlu smaż kiełbasę na średnim ogniu przez 5-6 minut lub do lekkiego zarumienienia. Dodaj cebulę i czosnek i mieszaj, aż cebula nabierze szklistego koloru. Dodaj paprykę, cukinię i duś przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Zbierz miąższ z dyni i wymieszaj z kiełbasą i warzywami, pozostawiając ½ grubości dyni. Jeśli chcesz to posyp płatkami papryki, aby dodać ostrzejszy smak. Napełnij dynię mieszanką kiełbasy i warzyw. Posyp serem. Piecz w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki 🙂
Smacznego!

