Bardzo prosty i szybki przepis na pieczonego kurczaka z paprykami. Mała ilość powszechnie dostępnym  składników pozwoli na przygotowanie tego pysznego dania kiedy tylko zechcesz. Świetne danie kiedy nie masz pomysłu na obiad 🙂

Składniki:

Kurczak w całości (u mnie około 1,4 kg)
3 papryki (zielona, czerwona i żółta)
2 czerwone cebule
3 łyżki sosu chili z ziołami (może być harissa lub inny sos / pasta na bazie papryk)
sól i pieprz
ocet winny

Przygotowanie:

Usuń nasiona z papryk i porawij je na mniejsze kawałki. Obierz cebulę, pokrój na 4 kawałki i podziel na płatki. Włóż warzywa do brytfanki. Kurczaka rozkrój od spodu (nie od strony piersi) tak, żeby dało się go rozpłaszczyć (zwiększy to powierzchnie pieczenia, dzięki czemu kurczak szybciej się upiecze). Ponacinaj udka. Włóż kurczaka do brytfanki, dodaj sos, sól, pieprz i skrop octem. Natrzyj dokładnie kurczaka z każdej strony i ułóż go skórą do góry (pod kurczakiem powinny znajdować się papryki i cebula). Rozgrzej piekarnik do 180ºC i piecz kurczaka około 50 minut, aż upiecze się w środku, a z wierzchu mocno przyrumieni. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem 🙂

Smacznego!

papryka, kurczak, papryczka chili, pikantny sos chili, cebula, ocet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 + 15 =